Chronische pijn
Pijn houdt je continu bezig. Het maakt je moe: werken lukt niet meer en je bent thuis niet meer wie je was. Afspreken met familie of vrienden gaf je eerder veel energie, maar voelt nu opeens zwaar. Zelfs slapen en eten gaat moeilijk. Je hebt al van alles geprobeerd om te leven met pijn. Toch kom je er niet vanaf.
Wat is chronische pijn?
Als pijn langer dan drie maanden duurt, dan is er sprake van chronische pijn.
We onderscheiden pijn in:
- acute pijn: dit is pijn die je direct na een ongeval, zoals bij een verzwikte enkel, ontstaat. Ook pijn na een operatie wordt acute pijn genoemd.
- aanhoudende langdurige klachten: je lijf kan zo gewend zijn aan pijn dat het zenuwstelsel pijnsignalen blijft geven. Ook als de oorzaak soms al weg is. Dit is chronische pijn.
Juist bij chronische pijn, als de klachten lang bestaan, kunnen er allerlei vervelende gevolgen optreden. Die kunnen er dan weer voor zorgen dat de pijn erger wordt. Veel pijnpatiënten voelen zich niet gehoord en/of begrepen en er liggen verschillende vicieuze cirkels op de loer waarin mensen verstrikt kunnen raken.
Toch weten we, door onderzoek, steeds beter welke factoren chronische pijn veroorzaken en laten voortduren en dus ook welke oplossingsrichtingen er zijn.
De regie terug krijgen met een chronische pijn revalidatiebehandeling
Als je niet goed wordt voorgelicht over chronische pijn en/of wordt begeleid hierin, ontstaat een vaak lange en frustrerende zoektocht naar de oorzaak van de pijn. Vervolgens vinden er vaak veel onsuccesvolle behandelingen plaats en kan er afhankelijkheid ontstaan van pijnmedicatie, met vervelende bijwerkingen. Dit is ook de reden waarom veel ingezette therapieën geen of onvoldoende resultaat bieden. Je raakt de regie kwijt, niet alleen over de pijn, maar soms ook over het leven. Er ontstaan beperkingen, bijvoorbeeld uitval van werk of bij jouw sociale activiteiten.
Door middel van een CIR revalidatiebehandeling kun je de regie op je leven terugkrijgen door aandacht te besteden aan álle factoren die invloed hebben op de pijn; het bijsturen van gedachten en emoties, vermindering van activatie van het stresssysteem, maar ook verbeteren van de leefstijl, aandacht voor persoonlijke achtergronden en fysieke verbetering en weer gaan bewegen zonder angst. Een integrale benadering dus.
Volledige vergoeding
Onze revalidatiezorg behoort tot medisch specialistische revalidatie (MSR) en is opgenomen in de basisverzekering. De kosten voor de screening en revalidatie worden daarom volledig vergoed uit je zorgverzekering. Wel betaal je je eigen risico, zoals afgesproken is met je zorgverzekeraar.
Aanhoudende langdurige pijnklachten die CIR behandelt
Clienten met onderstaande klachten zien wij veel bij CIR. Heb jij andere aanhoudende langdurige pijnklachten die hier niet worden benoemd? Neem gerust contact met ons op voor overleg.
Chronische rugpijn
Denk aan lage rugpijn, hoge rugpijn en pijn in middenrug zonder duidelijke oorzaak. Zoals bij artrose, na een hernia of rugoperatie of nadat je door je rug bent gegaan.
Chronische nekpijn
Denk aan nekpijnen als een stijve nek, zere nek en andere nekklachten. Ook aanhoudende pijnklachten naar aanleiding van een whiplash zien wij veel.
Chronische armklachten
Denk aan zeurende pijn in een deel van je arm of je hele arm en schouder. Vaak voelt je arm ook moe en zwaar aan, zoals bij RSI-klachten, tos-syndroom (Thoracic Outlet Syndroom) en KANS (Klachten Arm Nek Schouders).
Chronische beenklachten
Denk aan zeurende of stekende pijn in een deel van je been of van je hele been. Je been kan zwaar en vermoeid aanvoelen en je kan het gevoel hebben er te weinig kracht in te hebben. Zoals bij zenuwpijn, pijn in knieën, neuropathische pijn en andere pijn in benen.
Andere chronische pijnklachten
Denk aan reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, Fibromyalgie, artritis psoriatica en dystrofie (CRPS).
Overige klachten van het bewegingsapparaat
Beperkende en aanhoudende klachten van bijvoorbeeld schouders, heupen , knieën en voeten waarbij diagnostiek en behandelingen geen oplossing hebben geboden. Complex regionaal pijnsyndroom.
Overige chronische klachten
Naast bovenstaande klachten kun je met klachten zoals chronische stress terecht bij CIR voor een behandeling. Bekijk de andere chronische pijnklachten die CIR behandeld.
Aan de slag met jouw chronische pijn?
Om een behandeling te starten, heb je een verwijzing van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Wij helpen je graag op weg.