
Chronische rugpijn; de eerste stap naar eigen regie
Heb je al lange tijd last van rugpijn en lijkt er geen duidelijke oorzaak of oplossing te zijn? Chronische rugklachten kunnen je dagelijks leven flink beïnvloeden en maken het lastig om de dingen te doen die je graag wilt. Bij CIR snappen we hoe ingrijpend dit kan zijn en helpen we je om dit aan te pakken.
Wat zijn chronische rugklachten?
Chronische rugklachten verwijzen naar pijn in de rug die langer dan drie maanden aanhoudt. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben zoals:
- Een slechte houding
- Overbelasting
- Eerdere blessures
Bij chronische rugklachten kunnen verschillende symptomen optreden, denk aan:
- Stijfheid
- Uitstralende pijn naar de benen of nek
- Beperkingen in beweging
Bij 95% van de mensen met rugklachten is er zowel geen eenduidige als goed behandelbare oorzaak van de pijn te vinden. We noemen dit aspecifieke rugklachten en dit is de grootste groep van rugklachten. Recent heeft Zorginstituut Nederland dan ook aangegeven dat er voor fysiotherapie bij lage rugklachten eigenlijk geen sluitend wetenschappelijk bewijs is.

"Onze cliënten hebben vaak een lange zoektocht naar een diagnose en langdurige en veelvuldige behandelingen geprobeerd die uiteindelijk niet helpend bleken. Dit gevoel van niet erkend worden kan gevoelens van onmacht en frustratie met zich mee brengen, dat kan via het stresssysteem de klachten weer onderhouden."
René Oosterwijk
Het medisch (oorzaak-gevolg) model biedt bij chronische rugklachten vaak geen oplossing meer. Met het biopsychosociaal model wordt naar verschillende onderhoudende factoren gekeken, dit geeft veel meer aanknopingspunten. Bij een CIR revalidatieprogramma wordt gewerkt met dit laatste model.
Behandeling voor chronische rugpijn
Het revalidatie traject bij CIR is erop gericht om de factoren die de klachten zijn gaan onderhouden op te sporen en bij te sturen. Daarom maken we gebruik van het biopsychosociale model en vindt er een geïntegreerde, gedragsmatige behandeling plaats volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
We combineren psychosomatische fysiotherapie, oefentherapie, psychologie en coaching om je te helpen weer grip op je leven te krijgen. Soms vindt er op indicatie ook behandeling van enkelvoudig trauma plaats, wat op de achtergrond de klachten kan onderhouden. Daarnaast bieden we educatie over het omgaan met pijn en stress, wat cruciaal is voor het herstelproces. Je leert technieken om beter met pijn om te gaan en hoe je dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken zonder jezelf te overbelasten.
Een leven na het traject
Na het volgen van ons traject ervaren veel cliënten een aanzienlijke verbetering in hun levenskwaliteit. Cliënten kunnen weer activiteiten ondernemen waar ze van houden, zoals wandelen en sporten, maar ook het huishouden zonder constante pijn. Het herstelproces is niet alleen fysiek, maar met name ook mentaal, waardoor je je sterker en zelfverzekerder voelt in het dagelijks leven.
Klaar om te starten met een behandeling voor chronische rugpijn?
Wil je ontdekken wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag via de huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts of ze jouw verwijzing kunnen regelen en zet de eerste stap naar een leven waarin jij weer de regie hebt. Wil je eerst nog wat meer weten of kennismaken met CIR? Kom dan langs op een inloopmoment bij een CIR locatie bij jou in de buurt.
Ervaringsverhaal van oud-cliënt met chronische rugpijn
“Toen ik begon met het programma, was mijn rugpijn een constante bron van frustratie. Ik kon niet eens een paar stappen zetten zonder pijn. Dankzij de begeleiding heb ik geleerd om minder in gevecht te zijn met de pijn en meer verdragend te worden t.a.v. de pijn. Dit voelde in het begin heel ongemakkelijk en als opgeven. Echter nu merk ik dat de pijn veel minder op de voorgrond staat en dat ik ook dagen ervaar zonder klachten. Opmerkelijk genoeg heeft er geen lichamelijke behandeling plaats gevonden aan mijn rug. Nu kan ik weer genieten van mijn dagelijkse wandelingen en zelfs mijn favoriete hobby's oppakken. Het voelt geweldig om weer actief te zijn!” – Lisa, 45 jaar.
Klik hier voor meer ervaringsverhalen van cliënten van CIR.
Auteur: René Oosterwijk (medisch directeur en revalidatiearts bij CIR)
Aan de slag met jouw chronische pijn?
Om een behandeling te starten, heb je een verwijzing van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Wij helpen je graag op weg.