Logo home Clinics in Revalidatie

Melissa, 33 jaar - Chronische rugpijn

"Ik heb geleerd om rust te pakken in plaats van altijd door te moeten gaan"

CIR helpt bij chronische pijn – Melissa (33) had altijd al rugklachten, maar anderhalf jaar geleden werden deze klachten zo ernstig dat ze uitviel op haar werk en niet meer genoot van haar leven. Na vele onderzoeken en therapieën is ze doorverwezen voor een revalidatietraject bij CIR.

Melissa: “Tot op de dag van vandaag ben ik heel dankbaar dat ik deze kans heb gekregen. De veranderingen die ik hier heb geleerd in mijn gedrag zijn voor de lange termijn. Met de juiste begeleiding en soms behoorlijk confronterende sessies heb ik acceptatie gevonden. De pijn gaat niet helemaal meer weg, maar ik ga er wel een stuk beter mee om en maak weloverwogen keuzes. Gedurende de dag bouwt de pijn zich minder op en kan ik meer genieten van mijn leven!”

Pijnsysteem is ontregeld

René Oosterwijk, revalidatiearts bij CIR: “Wij zien zo’n 2400 mensen per jaar met chronische pijn, in heel Nederland lijden er driemiljoen aan. Pijn is dus een groot gezondheidszorgprobleem. Als pijn langer duurt is dat frustrerend; er komen emoties, frustraties en onzekerheden bij vrij. Deze emoties onderhouden de pijn in het pijnsysteem en jagen deze zelfs aan. En dat is precies het probleem bij chronische pijn: het pijnsysteem zelf is ontregeld." 

"Bij CIR zoeken we samen met de cliënt uit welke factoren de pijn onderhouden. We werken vanuit het biopsychosociale model. De behandelaren kijken niet alleen naar het lichaam, maar ook naar psychologische en sociale factoren: heeft iemand werk, hoe zit iemand in zijn of haar relatie, is er sprake van stress? Het kan uiteindelijk allemaal te maken hebben met de pijn en de pijngewaarwording. We kijken naar de kern van de klachten en proberen het persoonlijke verhaal te begrijpen: waar komt iemand vandaan en wat heeft iemand meegemaakt? Zo krijgt de cliënt zicht op alle puzzelstukjes.”

Pijnsysteem wordt geparkeerd

“Een belangrijk onderdeel is om te leren niet in strijd te gaan met de pijn, die niet proberen te beheersen, maar te aanvaarden dat het is zoals het nu is”, vervolgt René. “Bij binnenkomst staan cliënten vaak met hun rug tegen de muur, hebben van alles geprobeerd en zijn soms ten einde raad. De pijn, die er misschien al tien jaar is, wordt niet genegeerd maar even geparkeerd en alleen gebruikt als signaal voor wat erachter kan zitten. Het programma is kort – tien weken – maar intensief. Iemand leert veel over zijn persoonlijkheid, over hoe hij zichzelf in het verleden misschien niet goed in acht heeft genomen en alsmaar is doorgegaan. Cliënten leren emotionele blokkades te verwerken en weer opnieuw hun eigen grenzen te onderzoeken.”

Herken je je in het verhaal en ben je benieuwd of een behandeling bij CIR iets is voor jou? 
Lees meer over onze revalidatiebehandeling.

Aan de slag met jouw chronische pijn?

Om een behandeling te starten, heb je een verwijzing van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Wij helpen je graag op weg.