Revalidatieartsen
CIR biedt medisch specialistische pijnrevalidatie volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen. Daartoe voert CIR ook zelf wetenschappelijk onderzoek uit.
Bij CIR geloven we in een integrale kijk op gezondheid, waarbij lichamelijke, psychologische en sociale factoren mee worden genomen. De behandelingen vinden plaats door een interdisciplinair behandelteam, bestaande uit verschillende professionals, onder verantwoordelijkheid van de revalidatiearts of physician assistant. Op deze pagina stellen zij zich graag aan u voor, zodat u kennis kunt maken met de gezichten en expertise achter onze hoogwaardige zorg.
< Drs. René Oosterwijk - Revalidatiearts Alkmaar
Ik ben sinds 1999 revalidatiearts en heb eerst in twee ziekenhuizen gewerkt in Noord Holland (destijds het Westfries gasthuis in Hoorn en het Medisch centrum Alkmaar). Ik heb me sedert deze tijd altijd al geïnteresseerd en verdiept in aanhoudende lichamelijke klachten, waaronder chronische pijn. Met name de langdurige zoektocht van clienten naar een oorzaak en behandeling van hun pijnklachten is helaas vaak een onderdeel geworden van de chronische pijnproblematiek en dit kan in de zorg nog veel verder verbeterd worden. Daarom is ook goede voorlichting over wat we allemaal weten over pijn van groot belang. Ik werk vanaf 2014 bij CIR en ben inmiddels volledig gespecialiseerd op het gebied van de chronische pijn. Daarbij heb ik ook zitting in het landelijk bestuur van het NALK (Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten), ben ik psychosomatic specialist bij de International College of Psychosomatic Medicine (ICPM) en geef ik regelmatig lezingen en voordrachten over chronische pijn.
> Prof. Dr. Rob Smeets - Revalidatiearts Eindhoven
Als student geneeskunde kwam ik tijdens een facultatieve stage terecht op de afdeling reuma en pijn van het toenmalige revalidatiecentrum Hoensbroek. Ik werd meteen gegrepen en gefascineerd door de impact van pijn op het functioneren van mensen. Ik het begin van mijn artsen carrière heb ik ervaren hoe mensen met chronische pijn vaak niet begrepen werden en onterecht als aanstellers werden weggezet. Dat maakte dat ik me juist meer wilde verdiepen in deze vorm van revalidatie. De andere reden is dat juist bij deze groep mensen het holistisch bekijken van alle factoren die mogelijk een rol spelen bij dit probleem (medische, psychologische, sociale facturen) van zeer groot belang is en aanknopingspunten voor revalidatie opleveren.
Naast het werken bij CIR ben ik hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van de landelijke richtlijn pijnrevalidatie. Ook heb ik namens patiënten Nederlandse vereniging voor Rug patiënten de Wervelkolom en de vereniging HME-MO een landelijke advies functie en kan ik deze patiënten op spreekuur zien. Ditzelfde geldt voor mensen met de erfelijke aandoening genaamd Hereditaire Spastische Paraplegie. Als laatst doe ik wetenschappelijk onderzoek op het gebied van chronische pijn en kinderen met Cerebral Palsy.
< Dr. Jan-Paul van den Berg - Revalidatiearts Zeist/Amsterdam
Sinds 1992 werk ik als revalidatiearts, waarbij mijn expertise ligt op het gebied van neuromusculaire aandoeningen, met name ALS, oncologische revalidatie en chronische pijnrevalidatie. In 2006 voltooide ik mijn promotieonderzoek naar de invloed van gespecialiseerde zorg op de kwaliteit van leven van ALS-patiënten. De afgelopen tien jaar heb ik me vooral toegelegd op de behandeling en begeleiding van cliënten met aanhoudende pijnklachten.
> Drs. Jan Groenewegen - Revalidatiearts Rotterdam/Den Bosch
Sinds 2010 ben ik werkzaam als revalidatiearts binnen de neurorevalidatie en in de revalidatie van chronische pijn. Sinds 2023 richt ik me (met veel plezier) op pijnrevalidatie bij CIR. Het is een voorrecht om verhalen uit de levens van mensen te horen, over wat hen beweegt, waar zij op hopen, waar zij tegenaan lopen en waar zij last van hebben inclusief pijnklachten. Dit vindt plaats binnen de vertrouwelijkheid van de spreekkamer. Naast het feit dat ik samen met collega’s nieuwe hoop kan bieden aan mensen met chronische pijn leer ik ook veel van cliënten en raak ik geïnspireerd van mensen die nieuwe krachtbronnen in zich weten te ontdekken.
Door steeds meer te leren en ons behandelaanbod steeds te verbeteren kunnen we pijnrevalidatie hopelijk toegankelijker maken voor een steeds breder deel van de bevolking. De cijfers liegen er niet om – chronisch pijn komt voor in 1 op de 5 volwassen Nederlanders.
< Drs. Rina van Houten - Revalidatiearts Amsterdam/Arnhem
Als revalidatiearts kijk ik niet alleen naar de aandoening die mensen (mogelijk) hebben, maar ook naar de gevolgen van de aandoening en klachten in iemands leven. Naast praktische hulp en aanleren van nieuwe praktische vaardigheden is het vergroten van de mentale veerkracht onderdeel van een revalidatiebehandeling. De onzichtbaarheid van klachten als pijn kan voor mensen een extra last zijn die invloed heeft op het dagelijks functioneren. De invloed die we als mens zelf hebben op onze veerkracht en daarmee op onze draagkracht heeft mij altijd geboeid. En juist bij mensen met aanhoudende pijn staat het vergroten van de veerkracht centraal. Na 23 jaar gewerkt te hebben in algemene ziekenhuis revalidatie met aandachtsgebied traumatologie / handletsel / diabetische voet / pijn ben ik in juni 2022 bij CIR gaan werken op de locaties Amsterdam en Arnhem.
> Drs. Meriam Kemperman - Arts voor pijnrevalidatie Arnhem
Vanaf 2022 ben ik werkzaam bij CIR en ben ik opgeleid in de pijnrevalidatie. Ik heb een achtergrond als huisarts, psycholoog en leefstijlarts. Wat mij heel erg aanspreekt in de pijnrevalidatie is dat je breed mag/moet kijken om iemand echt te kunnen helpen. Wat speelt er op fysiek niveau, hoe is de thuissituatie, leefstijl, gedachten, patronen, enzovoort. In het traject duiding kunnen geven hoe chronische pijn werkt en bijdragen aan een andere mindset en weer perspectief kunnen bieden.
< Drs. Roelof Pol - Revalidatiearts Zwolle/Deventer
Met een technische achtergrond had ik voor de kennismaking met deze aandoening enige terughoudendheid bij de behandeling bij chronische pijn. Echter bij de werkelijke kennismaking, in de laatste stage van de opleiding tot revalidatiearts, is mijn interesse en enthousiasme hiervoor sinds 2008 aanwezig. Ik heb ontdekt dat dit een mooie groep cliënten is om behandelingen bij aan te bieden. Dit is een deel van de geneeskunde waar veel onderdelen bij elkaar komen, je kunt mensen helpen waar de cliënten vaak horen dat ze er maar mee moeten leren leven èn een passende behandeling aanbieden kun je doen met verschillende collega’s in de regio waarbij we een divers aandeel kunnen bieden. Dit laatste hoop ik dat we kunnen ontwikkelen en verbeteren in de beide regio’s waar ik werkzaam ben.
> Margriet Cimic / Sterken - Physician Assistant Groningen
Sinds juli 2023 werkzaam bij CIR als Physician Assistant. In 2006 ben ik in het UMCG als Physician Assistant begonnen bij het destijds op te richten Wervelkolom Centrum. Vanuit verschillende disciplines zag ik patiënten met wervelkolom gerelateerde problemen en in deze setting heb ik kennisgemaakt met patiënten met chronische pijnklachten, waarvan het merendeel binnen de pijnrevalidatie. Bij het werken in teamverband, wat juist binnen de pijnrevalidatie zo kenmerkend is, voel ik mij het best op mijn plaats. In 2018 heb ik de overstap naar BeLife gemaakt. Deze organisatie is afgelopen zomer overgenomen door CIR. De interdisciplinaire werkwijze van CIR bij mensen met chronische pijnklachten vind ik prettig, gezamenlijk richten we ons op het verbeteren van functioneren van onze cliënten.
< Marco van der Biezen - Physician Assistant Eindhoven
Na jarenlang bij de orthopedie te hebben gewerkt en veel mensen met pijn klachten te hebben gezien en behandeld, kreeg ik steeds meer interesse in pijn en de mens met pijn. De complexiteit, het samenwerken met andere disciplines maakt het werken in de revalidatiegeneeskunde erg boeiend. Vanaf 2014 ben ik in de revalidatie geneeskunde gaan werken en me meer gaan verdiepen in aanhoudende pijn, de factoren die hierbij een rol spelen en het gedrag van mensen. Naast het begeleiden van mensen met chronisch pijn in een multidisciplinaire setting heb ik een brede interesse in klachten van het houding en bewegingsapparaat (orthopedie) en sport gerelateerde klachten. Naast het inhoudelijke werk in de revalidatie en orthopedie probeer ik mezelf te ontwikkelen op het gebeid van leiderschap, filosofie en ontwikkelen van teams. Dit kan werk gerelateerd zijn, maar dit uit zich in het coachen van een hockey team en de medische coördinatie van een grote voetbalclub in het amateurvoetbal.
Aan de slag met jouw chronische pijn?
Om een behandeling te starten, heb je een verwijzing van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Wij helpen je graag op weg.