Artikel in het magazine Plus Gezond over de invloed van chronische pijn op relaties.

3 april 2025
“Maar je ziet er toch goed uit?” Voor veel mensen met aanhoudende pijn is dit een veelgehoorde opmerking. Vaak goedbedoeld, maar soms ook pijnlijk. Want wat als je je dagelijks beroerd voelt, maar dat niet aan je buitenkant te zien is? Wat als je steeds moet uitleggen dat het écht niet goed gaat, terwijl je lacht, rechtop loopt en ‘gewoon’ meedoet?
In dit artikel leggen we uit waarom pijn niet altijd zichtbaar is, en waarom het belangrijk is om mensen met chronische pijn serieus te nemen – ook als je niets aan ze ziet.
Pijn is meer dan een vervelend gevoel in je lichaam. Het is een ervaring die lichamelijke, emotionele en sociale kanten heeft. Als je je teen stoot, weet je meestal precies waardoor de pijn komt. Dat noemen we acute pijn – duidelijk, tijdelijk en vaak goed behandelbaar.
Maar bij chronische of aanhoudende pijn is dat anders. Dan blijft de pijn bestaan, soms maanden of jaren, zonder dat er (nog) schade in het lichaam te vinden is. De wond is allang genezen, de breuk geheeld, maar de pijn blijft. Hoe kan dat?
De verklaring ligt voor een deel in onze hersenen. Die spelen een grote rol in hoe wij pijn ervaren. Als pijn lang aanhoudt, kunnen de hersenen gevoeliger worden: een proces dat ‘sensitisatie’ heet. Hierdoor kan je lichaam pijn blijven signaleren, zelfs als er geen directe schade meer is. En hoe jij omgaat met de pijn – wat je denkt, voelt, ervaart – beïnvloedt ook hoeveel last je ervan hebt.
Een van de grootste uitdagingen voor mensen met chronische pijn is het onbegrip uit de omgeving. Want als je geen verband, rolstoel of zichtbaar litteken hebt, dan ben je toch gewoon beter? Je doet je werk, maakt grapjes, haalt je kinderen van school. Maar intussen kost elk uur energie. En soms voel je je compleet uitgeput, zonder dat iemand dat aan je ziet.
Pijn is niet altijd zichtbaar. En pijn is ook niet altijd logisch.
Er zijn indrukwekkende voorbeelden die dat laten zien:
Wat deze voorbeelden gemeen hebben: pijn wordt niet alleen bepaald door wat er in je lichaam gebeurt, maar ook door wat je hersenen registreren en interpreteren.
Dus ja – je kunt er goed uitzien én je verschrikkelijk voelen. Dat is geen tegenstrijdigheid, dat is realiteit.
Stel je voor: je hebt jezelf over een drempel gesleept om vandaag tóch naar buiten te gaan. Je hebt je verzorgd, een glimlach opgezet, en probeert iets van je dag te maken. En dan zegt iemand: “Het gaat goed zeker?” Dat klinkt aardig, maar het kan voelen alsof jouw dagelijkse strijd wordt genegeerd of gebagatelliseerd.
Het probleem zit niet in de woorden zelf, maar in wat ze kunnen impliceren. Namelijk: dat het wel meevalt. Dat je je aanstelt. Dat je eigenlijk niets mankeert. Voor mensen met chronische pijn voelt dat als een extra last bovenop wat er al speelt.
Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer een compliment mag geven. Maar wel dat het helpt om bewust te zijn van hoe zulke uitspraken kunnen overkomen.
Je hoeft het niet perfect te doen. Vaak helpt het al enorm als je openstaat voor het verhaal van de ander. Hieronder een paar tips die het verschil kunnen maken:
Chronische pijn is geen zwakte. Het is geen houding. En het is al helemaal geen keuze. Wat het wel is? Een dagelijkse uitdaging, die moed, aanpassing en doorzettingsvermogen vraagt – vaak zonder dat iemand het ziet.
Door dit bespreekbaar te maken en het onzichtbare zichtbaar te erkennen, help je mensen met pijn om zich minder alleen te voelen. Een beetje begrip, een beetje geduld en een open houding doen meer dan je denkt.
Tot slot
De volgende keer dat je geneigd bent te zeggen “Je ziet er goed uit,” overweeg dan eens om te vragen: “Hoe is het écht met je vandaag?” Of: “Wat helpt jou op dit moment het meest?”
Met zulke simpele woorden kun je iemand het gevoel geven dat hij of zij gezien wordt. En dat is – net als bij pijn – misschien onzichtbaar, maar van onschatbare waarde.
Artikel in het magazine Plus Gezond over de invloed van chronische pijn op relaties.
Je ziet je partner, familielid of vriend worstelen met aanhoudende pijn. Misschien al maanden, missc...
Om een behandeling te starten, heb je een verwijzing van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Wij helpen je graag op weg.