Artikel in het magazine Plus Gezond over de invloed van chronische pijn op relaties.

10 april 2025
Toch kun je écht verschil maken. Niet door de pijn weg te nemen, maar door hoe je aanwezig bent. Niet perfect, wel betrokken. In dit artikel lees je hoe jouw rol als naaste steunend kan zijn – en wat juist averechts werkt, hoe goed bedoeld ook.
Als je iemand met chronische pijn wilt ondersteunen, heb je als naaste eigenlijk drie ‘rollen’ die je kunt aannemen. In de praktijk wisselen we allemaal weleens tussen deze rollen – en dat is heel normaal. Maar de ene rol is op de lange termijn helpender dan de andere.
"Kom maar, ik doe het wel voor je."
De verzorger is zorgzaam, meelevend en goedbedoeld beschermend. Deze helper neemt veel over en probeert het de ander zo makkelijk mogelijk te maken. Soms té makkelijk.
Risico: de ander verliest het gevoel van eigen regie en kan zich steeds afhankelijker gaan voelen.
"Kom op, je kunt dit best – even doorzetten!"
De aanpakker wil de ander motiveren, liefst met een duwtje in de rug. Niet bij de pakken neerzitten! Soms werkt dat. Maar vaak is het te veel, te snel.
Risico: er ontstaat druk om te ‘presteren’, wat schuldgevoel en overbelasting kan geven bij degene met pijn.
"Ik loop naast je. Jij bepaalt het tempo."
De reisgenoot is aanwezig, zonder het over te nemen of op te dringen. Deze helper stelt vragen in plaats van antwoorden te geven. Luistert écht. En laat ruimte voor verdriet, frustratie én hoop.
Voordeel: degene met pijn behoudt regie en voelt zich gezien, erkend én gesteund.
Het zal je niet verbazen dat we bij CIR vooral hopen dat naasten de rol van reisgenoot willen innemen. Niet omdat dat altijd makkelijk is, maar omdat het op de lange termijn het meest helpend is voor beide kanten.
Als naaste hoef je de pijn niet op te lossen. Maar je kunt wél bijdragen aan een klimaat van veiligheid, ruimte en respect. Hieronder een aantal manieren waarop je dat doet.
✔ Zeg: “Ik hoor dat het zwaar is vandaag.”
✘ Niet: “Je moet proberen positief te blijven.”
✔ Zeg: “Je mag je best rot voelen.”
✘ Niet: “Anderen hebben het erger.”
Uiteraard bedoel je het goed – maar sommige reacties kunnen averechts werken. Vermijd bijvoorbeeld:
En belangrijk: ga jezelf niet volledig wegcijferen. Dat helpt niemand.
Er bestaat geen stappenplan voor de ideale naaste (of mantelzorger). Iedereen maakt weleens een fout of zegt iets onhandigs. Dat hoort erbij. Wat het verschil maakt, is je intentie: wil je er echt zijn, durf je te leren, ben je bereid je aan te passen? Dan ben je al ontzettend waardevol.
Het mooie is: je hoeft het niet allemaal te weten of op te lossen. Alleen al je aanwezigheid, je luisterend oor, je zachte hand op iemands schouder… kan voor iemand met chronische pijn een wereld van verschil maken.
Wil je meer weten over hoe je als partner, vriend of collega steun kunt bieden bij chronische pijn? Lees ook de andere artikelen in deze reeks of lees de folder op cir.nl/voor-naasten
Artikel in het magazine Plus Gezond over de invloed van chronische pijn op relaties.
Wanneer je iemand ziet die glimlacht, rechtop loopt en een praatje maakt, denk je waarschijnlijk nie...
Om een behandeling te starten, heb je een verwijzing van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Wij helpen je graag op weg.