25 juni 2024
Uitkomsten grootschalig onderzoek
CIR, clinics in revalidatie, gespecialiseerd in revalidatie voor mensen met chronische pijn, biedt een interdisciplinair pijnrevalidatieprogramma aan dat patiënten helpt om ondanks matige tot ernstige pijn meer regie over hun leven te krijgen. Dit programma is ontworpen om de beperkingen in dagelijks functioneren en de sterk verlaagde kwaliteit van leven te verlichten die vaak gepaard gaan met chronische pijn.25-06-2024 | CIR, clinics in revalidatie, gespecialiseerd in revalidatie voor mensen met chronische pijn, biedt een interdisciplinair pijnrevalidatieprogramma aan dat patiënten helpt om ondanks matige tot ernstige pijn meer regie over hun leven te krijgen. Dit programma is ontworpen om de beperkingen in dagelijks functioneren en de sterk verlaagde kwaliteit van leven te verlichten die vaak gepaard gaan met chronische pijn.
Jaren geleden heeft CIR besloten om samen met de vakgroep Revalidatiegeneeskunde van de Universiteit Maastricht (@CAPHRI), onder leiding van hoogleraar Revalidatiegeneeskunde en pijnrevalidatiearts Rob Smeets, wetenschappelijk te onderzoeken of hun programma succesvol is en hoe de kwaliteit en doelmatigheid verder kunnen worden verbeterd. Deze wetenschappelijke benadering helpt CIR ook om maatschappelijke verantwoordelijkheid af te leggen aan cliënten, zorgverzekeraars en andere belanghebbenden.
Deze week is het artikel verschenen waarin de uitkomsten worden gepresenteerd van meer dan 2.300 cliënten die tussen 2019 en 2021 bij CIR zijn behandeld en een jaar lang zijn gevolgd. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de cliënten een forse verbetering in hun functioneren en kwaliteit van leven rapporteerden. Ondanks het feit dat we niet inzetten op pijnvermindering, 52% ook minder pijn rapporteert, mede omdat men niet meer in gevecht met de pijn gaat. Ook ervoer de helft van de cliënten een duidelijke toename van hun werkvermogen.
Deze resultaten zijn zelfs beter dan die van een ander pijnrevalidatieprogramma van 100 uur, terwijl het programma van CIR ongeveer 60 uur duurt. Daarnaast bleek dat bij bijna 14% van de cliënten, die een korte verlenging van het programma nodig hadden, de meeste verdere verbeteringen lieten zien en dat deze verbeteringen duurzaam waren.
Benieuwd naar de rest van dit onderzoek? Het complete onderzoek is te lezen via deze link.
Met deze resultaten toont CIR, clinics in revalidatie aan dat hun innovatieve aanpak effectief is in het verbeteren van het leven van mensen met chronische pijn, en blijft het zich inzetten voor verdere verbetering en verantwoording naar alle betrokken partijen.
Aan de slag met jouw chronische pijn?
Om een behandeling te starten, heb je een verwijzing van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Wij helpen je graag op weg.