
17 oktober 2024
Chronische pijn: een groeiend probleem, Clinics in Revalidatie biedt passende zorg met de duurzame oplossing
In het bericht van de NOS op 16 oktober jongstleden wordt nog maar eens benadrukt dat ruim 3,5 miljoen Nederlanders lijden aan chronische pijn. Artsen spreken zelfs van een ‘pijnepidemie’. Clinics in revalidatie (CIR) weet, met 36 jaar ervaring, dat chronische pijn het dagelijkse leven van mensen compleet kan beïnvloeden en dat veel mensen zich niet gehoord voelen of geen passende en doelmatige zorg krijgen. Daarom biedt CIR (clinics in revalidatie) een alternatief door de focus te leggen op het kernprobleem en een duurzaam herstel zonder afhankelijkheid van medicatie of langdurige steeds terugkerende zorg.
Passende zorg
"Bij CIR zetten we ons actief in om, volgens de richtlijnen van het IZA om, passende zorg te bieden aan onze patiënten. Zo werken we met verschillende ziekenhuizen en specialisten samen om de zorg doelmatig, efficiënt, toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook werken we samen met een aantal anesthesiologen, die patiënten naar CIR verwijzen waar het uitvoeren van een biomedische behandeling niet meer doelmatig en passend is. Bij CIR hebben we als belangrijkste doel om de gezondheid en de kwaliteit van leven van de chronisch pijnpatiënt centraal te stellen," aldus Marije van Asdonk, directeur CIR.
Behandeling zonder medicatie
“Ook bij CIR zien we relatief veel patiënten die al jarenlang een hoge dosis pijnmedicatie slikken. Pijn is vaak neuropathisch en de daarvoor vaak voorgeschreven medicatie werken merendeels niet en leiden daarnaast vaak tot vervelende bijwerkingen,” aldus Prof. Dr. R. Smeets, revalidatiearts bij CIR en hoogleraar revalidatiegeneeskunde. In de behandelingen bij CIR wordt de focus niet meer gelegd op het bestrijden van de pijn, maar leggen we het accent op dat de strijd tegen de pijn juist mag worden opgegeven. Door het creëren van een zekere mate van aanvaarding van pijn en het hervatten van zingevende activiteiten, ontstaat ruimte voor herstel. Met vaak forse of volledige afbouwing van medicatie tot gevolg. De behandeling is er op gericht dat de patiënt de regie over het eigen leven terugkrijgt, zodat de kwaliteit van leven verbetert. Het draait hierbij om het oppakken van activiteiten die door de pijnklachten eerst niet meer mogelijk leken. Niet de pijn maar jezelf op de voorgrond.
Interdisciplinaire aanpak
Bij CIR hebben we ruime ervaring in het behandelen van chronische pijn. De revalidatieprogramma’s zijn vooral gericht op patiënten, die ondanks eerdere behandelingen, blijven worstelen met pijnklachten. Ons team van artsen en professionals benaderen de pijn vanuit het bio-psychsociale model en werken samen als een team. Deze samenwerking tussen de verschillende disciplines is essentieel voor onze resultaten, wetenschappelijk onderzoek door o.a. Prof. Dr. R. Smeets bevestigt deze aanpak.
René Oosterwijk, revalidatiearts en medisch directeur bij CIR, benadrukt: "Chronische pijn hoeft niet het laatste woord te hebben. Ons wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten van onze behandelingen bevestigt dat patiënten na onze programma’s niet alleen minder pijn ervaren, maar vooral dat hun kwaliteit van leven significant verbetert."
Meer informatie
Neem voor meer informatie over dit artikel contact op Rowie Soldaat, marketing & communicatie (rowie.soldaat@cir.nl) of kijk op de website www.cir.nl
Bron artikel: NOS
Aan de slag met jouw chronische pijn?
Om een behandeling te starten, heb je een verwijzing van je huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts nodig. Wij helpen je graag op weg.